Sortiment v sezóně 2021

08. června 2021 | Aktualita

Aneb odrůdy, které máme letos poprvé...

Jsme rádi, že můžeme poskytnout nové odrůdy od všech čtyř šlechtitelů, se kterými spolupracujeme.

Od šlechtitele Lense jsou to odrůdy Neige d'Eté®, Jet Spray®, Apricot Bells®, Lens Flair®Patricia Beucher, Poppy Rose®. Všechny Lensovy odrůdy, i ty co jsme pěstovali v minulých letech, vnímáme jako takový kontrast k jednomu ze směrů, a tím je touha po obrovských plných květech. Tady se můžeme naopak potkávat s něžnou krásou a množstvím malých kvítků. Dáváme také šanci více pustit další rozměr do našich zahrad, a tím jsou včely a ostatní opylovači. A jelikož jsme příznivci přírodních růží, nechali jsme si od něho ještě poslat kultivar přírodní růže R. rugosa 'Flamingo', dále R. hugonis 'Springtime', Bizar (semenáč z R. arvensis plena), R. cannabifolia (R. alba ‘Cymbaefolia’), R. giraldii var. nanothamnus (tyto poslední 4 jsme ještě nedali do nabídky, máme jich malinko a jsou zatím hodně malé). 

Novinkou ve šlechtění růží je křížení s Hulthemia persica. Minulý rok jsme se u nás na poli seznámili s Kordesovými kříženci SEE YOU®, měli jsme tři: in pink, in purple a in red. Oblíbili jsme si je, rostli bezproblémově, bujně, vytvořili kompaktní keře, byli zdraví, listy měli lesklé a bohatě nakvétali. Rozhodli jsme se doplnit do sortimentu odrůdy i od šlechtitele Tantau, ten má tuto skupinu nazvanou Orienta® a máme tři jeho keřové odrůdy: Djamila, Laila, Shila a jednu pnoucí Aladdin. Již nyní je na jejich růstu vidět, že to jsou kvalitní odrůdy:

SEE YOU® in pink

Všechny odrůdy vyšlechtěné z Hulthemie mají podobný ráz. Vypadají tak trochu jinak, než jak jsme na růže zvyklí. Květy mají malinko podobnost s květem ibišku. Svou novou vizáží a charakterem přinášejí do našich zahrad novou a nezaměnitelnou náladu.

Další nové odrůdy od Rosen Tantau Circle of Life®, Manora®, Bounty jsou čerstvé novinky vyšlechtěny v roce 2020, z pnoucích potom Giardina, Dukat®. A ještě jsme rozšířili kolekci odrůd ze skupiny nižších pnoucích, které se hodí do nádob, na ploty, růžové oblouky. Doposud jsme měli jen červenou Starlet® Rose Lola a letos jsme přibrali žlutou Starlet® Rose Lizzy a růžovou Starlet® Rose Alina. Je to vhodné rozšíření k běžným pnoucím, které mohou být na některá místa až příliš vzrůstné.

Od šlechtitele Kordese máme kromě skupiny SEE YOU ještě pravokořenné odrůdy: 26 odrůd je půdopokryvných, 6 odrůd mnohokvětých, 4 odrůdy minirůží. Ze všech 35 pravokořenných odrůd je 13 u nás na poli poprvé: Hotline®, Marondo®, Little Sunset®, Rose der Hoffnung®, Amica®, Bentheimer Gold®, Pink Forest Rose, Roselina®, Alexander von Humboldt, Sweet Knirps, Topolina®, Summer of Love®.

Anglické odrůdy od Davida Austina máme nově čtyři: Summer Song™ (tu jsme sice před několika lety již krátce pěstovali, ale pro její jedinečnou barvu jsme se k ní opět vrátili), dále Olivia Rose Austin a dvě novinky vyšlechtěny v roce 2019: Gabriel Oak, Eustacia Vye.

Každý rok přibíráme nové odrůdy, ale množství šípků pro očkování máme stále stejné. Musíme tedy zmenšovat množství kusů od jednotlivých odrůd a zároveň nějaké s těžkým srdcem vyřazovat. 

Protože v tuto chvíli nové odrůdy (a ani žádné jiné ve školce) ještě nekvetou, nemůžeme je aktuálně vyfotit a podělit se o jejich krásu, a bez květů to na těchto stránkách prostě nejde, alespoň pohledy na aktuálně rozkvetlý živý růžový plot:

Celkem bude letos na poli k vidění 363 odrůd.

328 odrůd je očkovaných na šípek.

35 odrůd je pravokořenných.

Přijeďte se na ně podívat v druhé polovině července. Jeden víkend bude pole přístupné pro veřejnost. Ještě zvažujeme který, protože příroda je oproti předešlým rokům opožděná, a zatím neodhadneme, kdy pole rozkvete. Ale koncem června to již bude zřejmější a termín zveřejníme.

Těšíme se na vás.

 

Nakonec ještě pro radost aktuálně rozkvetlá Rosa hugonis:

A Rosa compactila: