Nové odrůdy v roce 2023

16. května 2023 | Aktualita

Rozhodli jsme se rozšířit skupinu Orienta®. Líbí se nám, jaké vytváří zdravé rostliny, a květy nám přijdou také zajímavé. Celkem pěstujeme letos tedy 6 odrůd. Doposud jsme měli Shilu, Lailu, Djamilu a Aladina (ten je jediný pnoucí). Letos bude nově Aylin a Magnolia

Bez velkokvětých růží by to nešlo. A navíc voňavých! Wildberry®, Admiral®, Maxim® a Dornburger Schlossrose - to jsou krásky, které budou letos u nás na poli k vidění poprvé a Dornburger Schlossrose dokonce poprvé v Čechách, je to čerstvá novinka, která byla vyšlechtěna v loňském roce. Všechny mají nádherné, velké, nostalgické květy a je velikým potěšením zavnímat krásu jak pohledem tak i čichem současně.

U vůně ještě zůstanu, máme velkou radost z nové voňavé pnoucí růže, byla uvedena na trh v Německu v loňském roce a letos se s ní budeme moci u nás seznámit osobně. Je to Divina®. Jsme na ni zvědaví, i jméno je zajímavé, není totiž mnoho pnoucích, které linou silnou vůni.

Všechny doposud zmíněné odrůdy jsou od Rosen Tantau a patří k nim ještě jedna, pokryvná odrůda Loki®, ta sice voní jen jemně, ale zato šlechtitel uvádí, že netrpí na žádné choroby. Letos ji u nás na poli také prověříme.

Anglické odrůdy od David Austin Roses jsou dvě, Bring me Sunshine a Elizabeth®. Obě jsou žhavé novinky, byly uvedeny na trh v roce 2022. Obě voňavé a bohatě kvetoucí. Jejich vyzařování nás opět přenáší do historie, ke starým růžím. Minulý rok jsme měli mezi novinkami odrůdu, která nebyla ještě dostatečně prověřená a možná se ukáže, že ne všude dobře poroste, byla to The Country Parson®. Doufáme, že letošní novinky prokáží i v našich podmínkách svoji kvalitu.

Od Kordesů nám přibyly letos 3 odrůdy, všechny pravokořenné, dvě minirůže: Schneeküsschen® a Sternenhimmel®, a jedna rugosa hybrid: Frozen Roadrunner®. U Schneeküsschen® jsme neodolali čistě bílé barvě a originálnímu názvu. Sternenhimmel® je svým způsobem kontroverzní, nám se líbí a váš názor nás zajímá. Frozen Roadrunner® je novinka u nás v sortimentu a zároveň novinka roku 2022, neboť v tomto roce byla poprvé uvedena v Německu na trh. Rugosa hybrid znamená, že jeden z rodičů je přírodní růže Rosa rugosa. To má mnoho výhod, od zdraví, kompaktní růst, voňavé květy lákající včely, podzimní zbarvení a v neposlední řadě dužnaté šípky vhodné ke zpracování. Každým rokem některé Roadrunnery® pěstujeme, letos máme ještě Pink Roadrunner®.

Všechny výše zmíněné nové odrůdy uvidíte v červenci na poli a na podzim budou k dispozici.

 

Na závěr, v tento květnový čas, ještě zmíním první růžový květ v naší zahradě, vykvetl na keři Rosa hugonis. Je to jedna z přírodních druhů, časně kvetoucích, jedna z těch, které nám připomínají, že nastává čas růží. A v červnu to propukne naplno, svět kolem nás zkrásní, díky růžovým květům, a je jen na nás, zda jim budeme věnovat pozornost a pustíme je do svého života. Rosa hugonis nás každým rokem překvapí časným kvetením, záplavou květů a potěší spokojeným hmyzím bzučením:

 

Všechny odrůdy bude možné objednat od června, kdy zveřejníme celou podzimní nabídku.

Na rozkvetlou školku růží si ještě chvíli počkáme. Čas prázdnin, polovina července, to je období, kdy budou všechny letos pěstované odrůdy k vidění. Určení přesného data trochu pozdržíme. Zda bude jaro teplé či studené, zda bude dostatek srážek či sucho, se ještě ukáže, a podle toho se také budou chovat nové rostlinky ve školce růží. Kdy rozkvetou se pokusíme určit v polovině června a pak také zveřejníme datum víkendu - víkendu růží, víkendu otevřených dveří, víkendu otevřených plotů.

 

Michaela Pelcová