Jaro 2020

02. února 2020 | Aktualita

S radostí oznamujeme, že jarní výběr růží je stále veliký a můžete si vybrat krásné sazenice z mnoha odrůd.

Pro růžové rostliny je příznivé včasné vysazení. Tedy v době, kdy je ještě dostatek vláhy po zimě a slunce nemá tak velkou sílu. Je to ale počasí, kdy se nám nechce moc ven. Je mokro, vlhko, chlad, zataženo.... Pro růže ideální čas na klidné zakořeňování. Stačí je při výsadbě ostříhat na 2-3 očka, zakrátit kořínky, vyhloubit jámu, zahrabat, občasně zalít dle vláhy v zemi a zbytek nechat na přírodě. Je veliká pravděpodobnost, že již během léta se budeme těšit z květů.

Pokud se růže sází během pozdějšího jara, bývá na slunci vedro, foukají teplé a vysušující větry a zem bývá již dosti vyschlá. To je období, kdy růže již chtějí v plné síle růst a rozvíjet se. Jestliže teprve zakořeňují, nemusí to dopadnout dobře. Výsadba v tuto dobu nás bude stát daleko více sil. Je potřeba je přistínít proti slunci. Co nejvíce jim zkrátit výhony, aby nemusely živit tolik pupenů. Je nutné také přihrnutí, ale ne z důvodu vymrznutí, jako jsme u tohoto úkonu zvyklí na podzim, ale z důvodu vysychání. Kopeček země zabrání slunci pálit přímo na zelené výhony a tím jim ve zvýšené míře odebírat vodu, kterou ještě nemohou kořeny dostatečně přijímat. Až začne rostlina viditelně růst, začnou se jí nalévat a zvětšovat pupeny, kopeček země odstraníme. A dobře je nadále zaléváme.

Zima je poměrně teplá, u nás není ani zamrzlá zem. Je to taková nestandartní situace, trochu máme obavy, aby růžičky nezačaly moc brzy rašit. Pokud bude takovéto počasí trvat, budeme moci poměrně včas na jaře rostliny zaslat. Každopádně je začneme expedovat v době, o které si budeme myslet, že je pro ně v dané situaci ta nejlepší. A budeme o tom včas informovat každého objednávajícího hromadným e-mailem.

A ještě přikládáme pár fotek, v tento chladný čas, pro potěšení:

 

Michaela Pelcová